Koncertni prerez ob petnajstletnici Klubskega maratona
Petek, 27. 11. 2015, Ena vstopnina - cela Metelkova

KLUBSKI MARATON
ŠTARTNA LISTA
GLASBENI PREREZ

Dobrih petnajst let nazaj, na samem prelomu tisočletij, ko je bilo vse drugače in se je svet ubadal predvsem z milenijskim hroščem, se je v glavah tedanjih velmož iz glasbene redakcije Radia Študent porajal nov koncept, s katerim bi se v novih in spremenjenih okoliščinah nadaljevala svetla tradicija nekdanjega Novega rocka. Od centralizirane enoodrske postavitve, ki se je manifestirala na odru ljubljanskih Križank, se je porajajoča platforma demokratizirala in razpršila po klubovju celotne Slovenije in sodelujočim bendom ponudila edinstveno priložnost intenzivne koncertne preizkušnje v osrčju večidel samoniklih in z aktivistično držo zaznamovanih prizorišč. Osnovni koncept projekta Klubski maraton se je – pa čeprav se sliši še tako nemogoče – kljub spremenjeni družbenoekonomski klimi, vzponu digitalnih medijev in vsesplošni virtualizaciji glasbenega dogajanja obdržal celih petnajst let. Skozi čas se je sicer nadgrajeval in dopolnjeval, se prilagajal času in njegovim zahtevam, a njegovo osnovno poslanstvo vseskozi ostaja isto – ponuditi mladim slovenskim glasbenim ustvarjalcem poligon, na katerem lahko prek zgoščenega nastopanja po slovenskem klubovju svojo glasbo predstavijo zainteresiranim poslušalcem.

V petnajstletni zgodovini se je skozi drobno sito komisije glasbene redakcije prerinilo preko osemdeset zasedb, ki so glede na poslani zvočni material izkazovale zanimiv avtorski potencial. Seznam do sedaj sodelujočih ustvarjalcev se bere kot »kdo je kdo v slovenski alternativi«, med naborom klubskih maratoncev pa lahko izbrskamo vse od bendovskih muh enodnevnic, ki so preživele zgolj tisto leto, ko so nastopale na maratonu, do zasedb, ki še danes predstavljajo vidnejša imena slovenskega neodvisnega glasbenega prizorišča. Vseskozi je Klubski maraton ostajal prepoznaven po suvereni in le sebi lastni glasbeni drži ter predvsem po izboru vsebin, ki jih je v petnajstletni zgodovini postregel radovednim ušesom. Vsakoletni izbor sodelujočih maratoncev deluje kot svojevrsten sežetek aktualnega stanja na domači sceni, ki navkljub občasni skepsi vsakič znova dokazuje, da je dovolj potentna in premore dovolj svežih in zanimivih glasbenikov, ki želijo svoje delo predstaviti širši javnosti. Brez njih Klubski maraton ne bi mogel ohraniti lastne identitete, ravno zaradi njih – vedno znova drugačnih, a nikdar manj zanimivih – pa brez strahu zremo v prihodnost tega zdaj že petnajstletnega mladeniča.


GALA HALA

Kleemar (KM04)
Spock Studios (KM10)
New Wave Syria (KM09)

DJ D-EZ (KM03 Samo Boris & DJ D-EZ)
Your Gay Thoughts dj set (KM14)

CH0

Deca debilane (KM02)
Amper-o-mat (KM08)
Čao Portorož (KM12)

Timo Chinala (KM12)
Christian Kroupa (KM13)

GROMKA

ŠKM banda (KM05)
Coma Stereo (KM07)

Moveknowledgement dj set (KM01)

Menza pri koritu

The Lift (KM05)
Walter Flego (KM11)
Sist En 343 (KM01)
Karmakoma (KM11)

Poll-A-Rock (KM05)
Dabazadžaba! dj set (KM11)

Bizzarnica pri Mariči

Tavžntroža (KM07)
Hexenbrutal (KM06)
Nikki Louder (KM08)

JallaJalla

Kraški solisti (KM01)

Martin Ukmar dj set (KM01 Kraški solisti; KM06 Bržjast; KM15 nevemnevem)
Marko Karlovčec dj set (KM09 Radical Improvisation Duet)
DJ Links (KM01 Kraški solisti; KM14 Akami; KM15 nevemnevem)

Monokel

R36 (RŠ)
KaktusKaktus (RŠ/Rostfraj)
Skeletonium (KM14)
Stenjacha


Moveknowledgement Dj Set


Za Moveknowledgement, izbrance prvega Klubskega maratona, bi lahko rekli, da so eden najdejavnejših bendov med vsemi dosedanjimi maratonci. V letu 2001 je bila zasedba precej drugačna, kot jo poznamo danes, tako po glasbeni kakor tudi po kadrovski plati. V petnajstih letih obstoja so z menjavami v zasedbi prišli do zrelega glasbenega izraza, v katerem se v duhu večžanrskega eksperimentiranja srečujejo krautrock, hip-hop, soul, dub, funk, postpunk in še kaj.

Moveknowledgement so navduševali klubsko občinstvo na Klubskem maratonu 2001.

https://moveknowledgement.bandcamp.com
http://moveknowledgement.tumblr.com
https://www.facebook.com/MoveknowledgementBand

Christian Kroupa


Za imenom Christian Kroupa se skriva petindvajsetletni domači producent, ki med nas že nekaj let pošilja presenetljivo poglobljeno in čuječno eksperimentalno elektronsko godbo na presečišču avanturističnih klubskih glasb in ambienta, v katero pronicajo tudi odmevi estetik drona, noisa in glitcha. Iz njegovih produkcij buhti njemu lastna artikulacija eksperimentalnega zvočenja, ki mu je med drugim prinesla tudi udeležbo na Red Bull Music Academy v Tokiu, nedavno pa je pri založbi Farbwechsel izdal tudi dvanajstinčni EP »A Dangerous Game«.

Christian Kroupa se je udeležil Klubskega maratona 2013.

https://soundcloud.com/chkroupa
https://www.facebook.com/ChristianKroupaMusic

Spock Studios


Spock Studios je bil zasnovan kot projekt enega samega ustvarjalnega uma, vendar se je kasneje razširil v dvojec, ki na podlagi številnih referenc iz medijskega, filmskega in glasbenega sveta ustvarja elektronsko generirano glasbo, obogateno z živimi analognimi instrumenti. Izrazna poetika kolektiva se giblje med ambientalnimi zvočnimi prostori, repetitivno plesno elektroniko in subtilno nakazano rockersko surovostjo. Njegova ikonografska osnova izhaja iz utopije in distopije znanstvenofantastičnih filmov in se nadalje razvija v širše pogojeno estetiko na tehnologiji temelječe sodobne družbe, kar izraža tudi skozi formalno premišljene video spote.

Spock Studios sta nastopila na Klubskem maratonu 2010.

http://zalozba.radiostudent.si/bands.php?id=26
https://www.facebook.com/Spock-Studios-173134859402137

New Wave Syria


Trendovsko podhranjeno domače glasbeno prizorišče je v letu 2009 presenetil dvojec New Wave Syria s svojim čislanim prvencem »Hello, Yes«. V sodobnem elektronskem popu sta spretno združila zvočni avanturizem DIY in melanholično postrockovsko senzibilnost. Že na prvi posluh všečna kombinacija hrupne, v shoegazenju povaljane melodike, zadržanega efektiranega vokala in repetitivnih, z elektrom zabeljenih hipnotičnih ritmov je razkrila njuno samosvojo in obenem trendovsko glasbeno izraznost, ki jo kakopak izvrstno zapakirata tudi v koncertno izkušnjo.

New Wave Syria sta stružila sinte na Klubskem maratonu 2009.

https://newwavesyria.bandcamp.com
https://soundcloud.com/new-wave-syria
https://www.facebook.com/newwavesyria
http://newwavesyria.com

Deca debilane


Deca debilane so slaba vest slovenske pop produkcije in pljunek v oči samovšečnosti urbane prestolnice že vrsto let. Iz brezna untergruntnih muzik in klubskih dogajanj ustvarjajo z zanosom po eksperimentu in z bolečo provokacijo prežvečeno glasbo nedefiniranega karakterja, ki vzbuja in ljubi sodobni ritual ter na radikalen način preko mesnatosti rehabilitira utajeni um. Temačen, srhljiv, hrupen ambient kot pogrom sodobnega new agea.

Deca debilane so mesarili po klubskih beznicah na Klubskem maratonu 2002.

https://decadebilane.bandcamp.com

Amper-o-mat


Borut Peternelj v solističnem projektu Amper-O-Mat že vrsto let nadaljuje tradicijo skrajno podtalne noiserske scene pri nas. V svojem ustvarjanju je vpet v skrajno raznolik in radikalen zvočni splet šuma in hrupa, zavitega v žanrske spake in odplake. Hrum in šum vešče izvablja iz vsakdanjih objektov v igri oscilacij in modulacij zvoka, ki vstopa v ambientalna sozvočja tako na sledi zgodnje eksperimentalne elektronske glasbe kot tudi sodobnejših odmevov hrupa kot glasbene govorice. Amper-o-mat se izogiba odvečnim usedlinam glasbenega posla, se ne promovira, ne uporablja sodobnih sredstev digitalne komunikacije, ampak iz globočin untergrunta preži na vaša ušesa, kot pravi sam, 'brez odvečnih konceptov'.

Amper-O-Mat je bil udeleženec Klubskega maratona 2008.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Borut_Peternelj

Čao Portorož


Ljubljanski kvartet, ki je nastal zaradi potrebe po muziciranju ob petkih zvečer, bi zlahka prodali kot pozabljen glasbeni zaklad bivše skupne države. Svojo zmes indie rocka, estetike popa in punkovske energije zasedba smatra kot poklon alternativnemu rocku devetdesetih na eni in novovalovskim obrazcem jugo šole na drugi strani. Nekako tako tudi zveni, seveda z obilico lastnih idej, ki se odražajo tako v glasbi kot tudi v videospotih, s katerimi nas opozarjajo na svoje najljubše stvari – na »505 sa crtom« in na neuničljivega kavbojca Clinta Eastwooda: »Mister Clint, svaka čast!«

Čao Portorož so bredli po slovenskem klubovju na Klubskem maratonu 2012.

https://www.facebook.com/%C4%8Cao-Portoro%C5%BE-184888898219547
https://caoportoroz.bandcamp.com
https://www.youtube.com/channel/UCs80A9IYhcsVYAXcYNEgw2g

Timo Chinala


Prekmurski producent, ki že vrsto let stran od soja žarometov ustvarja žanrsko raznolike produkcije, ki segajo od minimala, techna pa vse do novejših odvodov sodobnih plesnih žanrov. V svojih underground produkcijah se trudi ohraniti dušo stare elektronike, ki jo združuje s sodobnimi plesnimi ritmi. Produciranja elektronske glasbe se je še bolj resno lotil, ko je prišel med zmagovalce na natečaju znanega producenta Richieja Hawtina, njegov remiks je bil izdan pri svetovno znani založbi MINUS, prodaja pa se v vseh večjih spletnih trgovinah z elektronsko glasbo.

Timo Chinala je razplesoval množice na Klubskem maratonu 2012.

http://soundcloud.com/timochinala
http://facebook.com/timochinala

Coma Stereo


Iz prvih, še ne preveč posrečenih povojev so se Coma Stereo sčasoma izoblikovali v konvencionalen, a kvaliteten postrock bend, ki vseskozi stremi k raziskovanju novih izraznih možnosti in iskanju samosvojega izraza. Pri njih ne gre zgolj za počasi razvijajoče se mnogoplastno kitarsko prepletanje melodij, ampak v to osnovno linijo pletejo elektronsko eksperimentiranje, elektro-akustična milozvočja, noise in občasno trše strunanje. Njihova zvočnost pride še posebej do izraza skozi živo izkušnjo, saj se koncertov lotevajo zelo zavzeto in pri tem izžarevajo obilico kreativne energije.

Coma Stereo so obiskovali klubske odre na Klubskem maratonu 2007.

http://www.comastereo.com
https://www.facebook.com/comastereo
https://comastereo.bandcamp.com

Your gay thoughts Dj Set


Your Gay Thoughts kot zasedba posameznikov – pobudnikov scen – izvira iz kreativnega vrelišča ljubljanskih ulic in nočnih placev. Igrajo samonalepljeni postpop, mešanico sodobne elektronske produkcije, bendovskih elementov, poetičnih besedil in vizualij, ki jo v zadnjem obdobju oblikujejo v vedno okretnejšo tvorbo za živo izvajanje in studijsko produkcijo. Njihovi muzika in podoba sta usmerjeni v trans-čutno božanje spominskih centrov ter con ugodja, tampon in platno med galerijo, tehniko ter muzikalnim etrom, ki obenem razzrcalita barve in vpijeta sladkoben refren.

Your Gay Thoughts so avdio-vizualizirali s publiko na Klubskem maratonu 2014.

http://www.soundcloud.com/your-gay-thoughts
http://www.facebook.com/YOURGAYTHOUGHTS
http://kingdeluxe.ca/your-gay-thoughts

Walter Flego


Primorski zasedba je na svojih dosedanjih koncertih prikazala spretno krmarjenje in inovativne gibljive slike znotraj elektronskih poljan, kot pravijo priče. Glede na razvoj dotične glasbe v svetovnem merilu lahko zasedbo umestimo med tiste, ki sledijo oziroma so v koraku s trenutnimi smernicami v polju elektronskih muzik. Nekje na pol poti med eksperimentalnim raziskovanjem in preprostejšim, že skoraj popoidnim zvenom, kot celota pa se ponuja v subtilnem ovoju pozitivne zamaknjenosti, kombinirane z vizualnimi podobami in umetniškim eksperimentom.

Walter Flego so »županovali« po slovenskih klubih na Klubskem maratonu 2011.

https://www.facebook.com/Walter-Flego-159801137366468

Sist en 343


Osrednjeslovenski projekt harsh noisa Sist En 343 sta leta 1999 zasnovala Matjaž Galičič in Miha Novak, ki sta s tem projektom praktično postavljala temelje slovenske eksperimentalne nojzerske scene. S svojo neizprosno hrupno manifestacijo sta dodala oster rob prvi generaciji klubskih maratoncev.

Sist En 343 sta nastopila na Klubskem maratonu 2001.

http://matjaz.jezakon.com

Karmakoma


Karmakoma je nastala leta 2011 v Krškem kot spojina Eneja Mavsarja in Benjamina Kovača, dveh glasbenih ustvarjalcev, ki se na samosvoj način lotevata manipulacije zvoka in zajemata vplive iz širokega stilskega nabora glasbe. Od hrupnih kitarskih nažigancij do umirjenih nadubiranih ritmov, prepojenih z vijoličasto meglico ter vokalom, ki zveni, kot da smo ga nekje že slišali. Z elektronskimi inštrumenti v svojo zvočno podobo dodajata pečat aktualnosti. Karmakoma sta tako oldskul kot njuskul, tako zasanjana kot agresivna, tako počasna kot hitra in tako električna kot tudi elektronska. Težko prigarani prvenec Imagination & Mechanical Metamorphoses sta letos dopolnila še s singlom Remiss.

Karmakoma sta združevala svetove na Klubskem maratonu 2011.

http://www.karmakoma.net
https://karmakoma.bandcamp.com
https://www.facebook.com/karmakomaband
https://soundcloud.com/karma-coma-1

Poll-a-rock


Za razliko od večine slovenskih didžejev se je Borut Polajnar, a. k. a. DJ Poll-A-Rock, v svojem glasbenem ustvarjanju posvetil predvsem studijskemu delu. Distorzirano razparan zvok njegovih kreacij nudi distinktivno oporno točko, preko katere se loteva raziskovanja človeških avdio ostalin. Principi vzorčenja namreč pomembno zaznamujejo njegovo glasbo, to je glasbo, narejeno iz glasbe s pomočjo številnih aparatur in procesov. Precej tehnicističen pristop, ki pa ni zgolj to. Poll-A-Rock svojo lirično plat izkazuje z izborom melodičnih samplov, začenši z Led Zeppelin in The Doors, v temačnejših ter intelektualno zahtevnejših skladbah pa je primerjava z zvokom njujorških illbientalcev tudi povsem na mestu.

Poll-A-Rock je obračal gumbe in plesalce na Klubskem maratonu 2005.

https://soundcloud.com/poll-a-rock
https://pollarock.bandcamp.com
https://twitter.com/pollarock
http://zalozba.radiostudent.si/cds.php?id=38
http://poll-a-rock.tumblr.com
https://www.youtube.com/user/pollrock

Martin Ukmar Dj Set


Martin Ukmar je bil več kot enkrat povezan s Klubskim maratonom. Prvič se ga je kot član Kraških solistov udeležil v samem štartu, leta 2001, drugič leta 2006 z zasedbo Bržjast in nazadnje letos z zasedbo nevemnevem. Kot vsestranski glasbenik sodeluje še v mnogih drugih zasedbah, recimo pri Barka tone in bele plombe, s samostojnim ustvarjanjem pa je znan kot Tovariš strmoglavljen.

Kraški solisti so nastopili na Klubskem maratonu 2001.
Bržjast so nastopili na Klubskem maratonu 2006.
Nevemnevem so nastopili na Klubskem maratonu 2015.

http://tovaristrmoglavljen.bandcamp.com
https://www.facebook.com/tovaristrmoglavljen
https://soundcloud.com/tovaristrmoglavljen

Tavžntroža


Tavžntroža v slovenskem glasbenem podtalju predstavlja pekoč in nabrit zvarek, ki z nebrzdano energijo in adolescentsko tematiko v sporočilnosti peče in poganja kri po žilah. Brezkompromisni stampedo prvinskega, garažnega rock'n'rolla in hardcora, ki je svoj jezik in zvok namočil tudi v izvorni srboritosti in kritičnosti punka.

Tavžntroža so svoj hardcore stampedo udarili na Klubskem maratonu 2007.

https://tavzntroza.bandcamp.com

Hexenbrutal


Zasedba Hexenbrutal izkazuje suverenost svoje nekonvencionalne glasbene podobe z novimi idejami in razširjenim zvočnim spektrom. V osnovi gre za počasno, a intenzivno in zvočno nabito glasbeno akcijo, ki se dogaja med bobni, sintetizatorji, samplerji in drugimi elektronskimi pripomočki ter vokalom. Razpon med meditativnimi ambientalnimi pejsaži in gromkimi izpadi kontroliranega hrupa je osvobajajoče kontrasten, saj hrup lahko deluje meditativno, ambientala pa seka v ušesa. Prvotno trojec, ki v zadnjih letih nastopa kot duo.

Hexenbrutal so kontrolirali izbruhe nasilja na Klubskem maratonu 2006.

http://hexenbrutal.bandcamp.com

Nikki Louder


Kamniška zasedba Nikki Louder se je rodila poleti 2007. Trojico druži ljubezen do udarne, sodobne rockovske godbe, ki se napaja pri raznorodnih glasbenih smernicah in jih združuje v celosten avtorski izraz. Njihova različica rocka je trda, hreščeča, hrupna, energična, deloma kotaleče se upočasnjena, deloma brezkompromisno udarna, zdaj sonično zasanjana, zdaj noisersko hrupna. Celota njihove glasbe je plod ustvarjalnih vzgibov in vzorov treh različnih posameznikov, ki jih druži neizmerna strast do igranja in nastopanja. Kmalu po dogodku KM15+ bo izšel njihov četrti album »Trout« v družni navezi založb ZARŠ in Moonlee.

Nikki Louder so svoj hrupni zvarek polivali po odrih na Klubskem maratonu 2008.

https://nikkilouder.bandcamp.com
https://www.facebook.com/Nikki-Louder-61342577710

Dabazadžaba! Dj Set


Dabazadžaba! so bili v osnovi hip-hop projekt, ki je v hrustljavo poskakovanje boom bapa spretno vgrajeval tresoče se sence wobble globočin in prvine sodobnih popularnih reggae smernic. Producentski dotik DJ Reistra je v svojo mrežo spretno ulovil flow MC Kowe, ki je z osebnimi pripovedmi skozi urbano perspektivo razkrival odmeve, ostaline in spomine burne in še nezaceljene balkanske zgodovine. Pridružena vokalistka Cathy Sweet in kitarist Kantriman sta zvočno sliko na nastopih dodatno plemenitila, kar je zasedbo uvrstilo med zanimivejše tovrstne tvorbe pri nas. V posebno vzdušje Dabazadžabe! nas bo vpeljal DJ Reister s posebnim DJ-setom.

Dabazadžaba! so razpihovali ozvočenja na Klubskem maratonu 2011.

http://soundcloud.com/dj-reister

Kraški solisti


Tega žlahtnega tria so se prijele oznake, kot je denimo "dada hrup", vendar pa je ta hrup potrebno jemati v najfinejšem, celo abstraktnem pomenu besede. Tanka meja med surrealizmom in oprijemljivostjo, ki improvizacijo često prežema, se skozi njihovo muziciranje sporadično zabriše in izlije sebi lasten idiom, ki v širšem okolišu bržkone ostaja neponovljiv.

Kraški solisti so bili prvoborci Klubskega maratona 2001.

http://zalozba.radiostudent.si/bands.php?id=8
https://www.youtube.com/watch?v=VBtDknXAx7w

Skeletonium


V kolikor ste v preteklih nekaj letih vsaj bežno spremljali domači podzemni techno živelj, bržkone niste mogli spregledati imena Skeletonium. Za njim stoji Simon Gregorič, nadobudni ustvarjalec, ki je na svoji glasbeni poti preizkusil kar nekaj inštrumentov, preden se je znašel v digitalnem okolju in našel v svetu ustvarjanja elektronske glasbe. V izčiščenih in dovršenih produkcijah, ki jih podpisuje kot Skeletonium, je moč slišati paleto rezkih zvokov industrije, prepoznati plazečo se vseprisotnost mračnjaških in nemalokrat tesnobnih atmosfer in začutiti neusmiljeno udarjanje težkih techno kladiv – neustavljivega motorja, ki glasbi Skeletoniuma daje značilen utrip.

Skeletonium je svojo tehnološko bit razdajal na Klubskem maratonu 2014.

https://www.facebook.com/skeletonium
https://soundcloud.com/skeletonium
https://www.youtube.com/user/skeletonij
https://www.mixcloud.com/skeletonium

ŠKM Banda


Banda iz Prekmurja se je z dvema kitarama, basom in bobni podala na dolg pohod za lokalnim partizanskim junakom Štefanom Kovačem – Markom, po katerem si je nadela svoje ime. V svojem glasbenem izrazu raziskujejo prostrano panonsko ravnico in jo z noiserskimi prijemi, mestoma pa tudi s funky vložki, spreminjajo v prijetno gričasto pokrajino. Njihov korak je večinoma mehek in sanjav, zgodi pa se tudi, da nenadna in silovita dinamika posameznih skladb za seboj pusti majhno, skoraj neopazno razdejanje.

ŠKM banda je svojo melanholično ostrino zarezovala v domače klubovje na Klubskem maratonu 2005.

http://skmbanda.bandcamp.com

Marko Karlovčec Dj Set


Marko Karlovčec je muzičist, ki se na preži za tenkočutno pritajeno improvizacijo in raziskovanjem zvočnih zmožnosti v svojem ustvarjanju opira na zapuščino free jazza, sodobne improvizirane glasbe, noisa, black metala in zgodovinske avantgarde. Na Klubskem maratonu se je predstavil kot polovica Radical Improvisation Dueta, v katerem je sile združil z bobnarjem Jako Bergerjem, na dogodku KM15+ pa vam bo zasukal svoj nedvomno zanimiv in brezkompromisen glasbeni izbor.

Kot polovica Radical Improvisation Dueta, v katerem je sile združil z Jako Bergerjem, se je udeležil Klubskega maratona 2009, ob tej priložnosti pa vam bo zasukal svoj nedvomno zanimiv in »brutalen« glasbeni izbor.

https://soundcloud.com/marko-karlovcec

Kleemar


Prekmurskega producenta Mateja Končana bi po žanrski poti najlažje uvrstili v IDM, čeprav inteligentno plesno glasbo daleč presega in v svojo intimno godbeno mešanico uvršča še ostale zvrsti sodobne elektronike, semple kultnih filmov in postrockovske motive. Prav zadnji so verjetno ključni, saj za seboj potegnejo celo vrsto zvočnih aranžmajev, za katere je že ob prvem poslušanju jasno, da niso nastali izključno na elektronskem zelniku.

Kleemar je svoje širne glasbene krajine razširjal na Klubskem maratonu 2004.

Kontakt:
kleemar@siol.net
https://kleemar.bandcamp.com/releases
https://soundcloud.com/kleemar
https://www.facebook.com/kleemarkleemar

The Lift


Prvotno kitarsko-bobnarski duo iz Krškega, ki ga je kasneje dopolnil še klaviaturist. The Lift igrajo skrajno energičen in fizično udaren ter hkrati melodično privlačen trdi pank rock s primesmi noise rocka in grunga, mestoma pa zaradi svoje nebrzdanosti spomnijo celo na kakšne Lightning Bolt. Popoidnost alter rocka devetdesetih oklestijo in spreobrnejo v svojstven in nabrit, polnokrven ter elementaren rockovski zanos. Ni jim škoda strun, palčk in glasilk, prepustijo se navalu energije, emocij in navdiha ter ob tem vzklikajo "Viva la trash pop".

https://thelifton.bandcamp.com
https://www.facebook.com/musicthelift
https://soundcloud.com/thel1ft

DJ D-EZ


DJ D-EZ je bil gramofonarski del hip-hoperskega dvojca Samo Boris in DJ D-EZ. Če lahko za katerega slovenskega MC-ja rečemo, da mu res, ampak res dol visi za keša polno kariero, fancy hip-hop uniforme in koketiranje z mainstreamom, potem to velja za Samo Borisa. Teme, ki se jih loteva – globalizacija, medijska manipulacija, profiterski konformizem, bednost dnevne politične scene – zahtevajo resen pristop in precej premisleka. Samo Boris pa to nadgradi še s korajžno direktnostjo, v kateri nastopajo konkretna imena, blagovne znamke in politične opcije. DJ D-EZ je na drugem polu klasičnega hip-hop ustroja s svojim trdim beatom nudil potrebno hrbtenico Borisovim komadom. S svojim setom se bo DJ D-EZ predstavil v starošolski maniri s kupom vinilov.

Samo Boris in DJ D-EZ sta lomastila na Klubskem maratonu 2003.

Dj Links


DJ Links - tonski mojster, producent, didžej in multiinstrumentalist je letos že tretjič dosegel finiš Klubskega maratona, tokrat z zasedbo nevemnevem. Pred tem se je udejstvoval s Kraškimi solisti in skupino Akami. Iz vrste mnogih njegovih glasbenih sodelovanj izpostavljamo Bržjast, Kramfid, Oberiu, Menendes Brothers. Na dogodku KM15+ bo za vsega vajene uhlje zamešal ostro in poskočno muzično čorbo.

Kraški solisti so nastopili na Klubskem maratonu 2001.
Akami so nastopili na Klubskem maratonu 2014.
nevemnevem so nastopili na Klubskem maratonu 2015.

https://nevem-nevem.bandcamp.com